MAGYARENGLISH

  • 1. gabonaalapú készítmények
  • 2. száraztészták
  • 3. kenyerek
  • 4. zöldségkészítmények
  • 5. gyümölcskészítmények
  • 6. italok
  • 7. zsiradékok
  • 8. húskészítmények
  • 9. tejtermékek
  • 10. konyhakész ételek
  • frissítve 2016. 01. 08.

    Szívbarát kritériumok

    Több mint öt éve kerültek az élelmiszer-áruházak polcaira a piros-fehér-zöld pipát ábrázoló Szívbarát védjeggyel rendelkező termékek. Azóta folyamatos az érdeklődés a védjegy iránt, így a mai napig 32 élelmiszer viseli, vagy viselte a megkülönböztető jelzést.

    A Szívbarát Program tevékenységei között szerepelt többek között a lakosság egészséges táplálkozásra való oktatása, a fogyasztók befolyásolása és kapcsolattartás a sajtóval, széles körű szövetség kiépítése különféle szektorokban, továbbá a Szívbarát élelmiszerek kritériumrendszerének kidolgozása, a tanúsítási eljárás rendjének meghatározása.

    Az Egészségügyi Minisztérium az Egészséges Magyarországért Egyesületet bízta meg a tanúsítási folyamat végrehajtásával. A Szívbarát védjegy népszerűsítése a reklámokban és megjelenítése a csomagoláson a fogyasztóknak lehetőséget ad az élelmiszerek differenciálására, így a boltokban a vásárlási döntéshozatal során az egészséges és korszerű táplálkozást előnyben részesítőket pozitívan befolyásolja. A védjegy a termékek egyedi minőségét garantálja és jelképezi. A Szívbarát élelmiszerek tíz termékcsoportját különbözteti meg a kritériumrendszer, a termékeknek csoportonként eltérő feltételeknek kell megfelelniük.

    Amennyiben olyan terméket neveznek a tanúsító védjegy elnyerésére, amely a felsorolt termékcsoportok egyikébe sem illeszthető be, de a Tanúsító Testület valamilyen tulajdonsága alapján alkalmasnak talál, úgy egyéni elbírálás alapján elnyerheti a tanúsító védjegy használatát.

    Az édesipari termékek, amelyek sok cukorszerű szénhidrát- és zsírtartalmuk miatt többnyire „üres kalória-bevitelt” jelentenek, valamint az alkoholos italok, amelyek alkoholtartalmuk révén nem kívánatosak étrendünkben, szándékosan kimaradtak a feltételrendszerből. Ez nem jelenti azt, hogy a Szívbarát Program szempontjából esetenkénti, kismértékű fogyasztásuk nem engedhető meg.

    A tanúsító védjegy abban segít, hogy megmutassa: a különböző élelmiszerek közül melyek közelítik meg az ideálisnak tartott, szívre kedvező tápanyagösszetételt. Tekintettel a különböző élelmiszerek igen eltérő tápanyag-összetételére a kritériumokat termékcsoportonként közöljük.

    A kritériumrendszer egyelőre tíz termékcsoportot tartalmaz, melyek részletes leírását az alábbi almenük tartalmazzák:
    1. gabonaalapú készítmények (pelyhek, extrudált, puffasztott készítmények, müzlik)

    2. száraztészták

    3. kenyerek, kétszersültek, extrudált kenyerek, péksütemények
    4. zöldség-, főzelék- és gombakészítmények
    5. gyümölcskészítmények (lekvárok, dzsemek, befőttek)
    6. alkoholmentes italok
    7. zsiradékok, margarinok, étolajok
    8. hús- és halkészítmények
    9. tej és tejtermékek
    10. konyhakész ételek, tartósított készételek

    A Szívbarát kritériumrendszert letöltheti vagy termékcsoportonként megtekintheti az almenükben.

    Ha bővebb információra lenne szüksége vagy pályázni szeretne a védjegy elnyerésére, kérem, forduljon programirodánkhoz!
    Pályázati felhívás letöltése

    Egészséges Magyarországért Egyesület
    1580 Budapest, Pf. 124
    program koordinátor: Kovács Ildikó
    20-982-7737
    kovax@szivbarat.hu