MAGYARENGLISH

 • 1. gabonaalapú készítmények
 • 2. száraztészták
 • 3. kenyerek
 • 4. zöldségkészítmények
 • 5. gyümölcskészítmények
 • 6. italok
 • 7. zsiradékok
 • 8. húskészítmények
 • 9. tejtermékek
 • 10. konyhakész ételek
 • frissítve 2016. 01. 08.

  Szívbarát kritériumok

  Több mint öt éve kerültek az élelmiszer-áruházak polcaira a piros-fehér-zöld pipát ábrázoló Szívbarát védjeggyel rendelkező termékek. Azóta folyamatos az érdeklődés a védjegy iránt, így a mai napig 32 élelmiszer viseli, vagy viselte a megkülönböztető jelzést.

  A Szívbarát Program tevékenységei között szerepelt többek között a lakosság egészséges táplálkozásra való oktatása, a fogyasztók befolyásolása és kapcsolattartás a sajtóval, széles körű szövetség kiépítése különféle szektorokban, továbbá a Szívbarát élelmiszerek kritériumrendszerének kidolgozása, a tanúsítási eljárás rendjének meghatározása.

  Az Egészségügyi Minisztérium az Egészséges Magyarországért Egyesületet bízta meg a tanúsítási folyamat végrehajtásával. A Szívbarát védjegy népszerűsítése a reklámokban és megjelenítése a csomagoláson a fogyasztóknak lehetőséget ad az élelmiszerek differenciálására, így a boltokban a vásárlási döntéshozatal során az egészséges és korszerű táplálkozást előnyben részesítőket pozitívan befolyásolja. A védjegy a termékek egyedi minőségét garantálja és jelképezi. A Szívbarát élelmiszerek tíz termékcsoportját különbözteti meg a kritériumrendszer, a termékeknek csoportonként eltérő feltételeknek kell megfelelniük.

  Amennyiben olyan terméket neveznek a tanúsító védjegy elnyerésére, amely a felsorolt termékcsoportok egyikébe sem illeszthető be, de a Tanúsító Testület valamilyen tulajdonsága alapján alkalmasnak talál, úgy egyéni elbírálás alapján elnyerheti a tanúsító védjegy használatát.

  Az édesipari termékek, amelyek sok cukorszerű szénhidrát- és zsírtartalmuk miatt többnyire „üres kalória-bevitelt” jelentenek, valamint az alkoholos italok, amelyek alkoholtartalmuk révén nem kívánatosak étrendünkben, szándékosan kimaradtak a feltételrendszerből. Ez nem jelenti azt, hogy a Szívbarát Program szempontjából esetenkénti, kismértékű fogyasztásuk nem engedhető meg.

  A tanúsító védjegy abban segít, hogy megmutassa: a különböző élelmiszerek közül melyek közelítik meg az ideálisnak tartott, szívre kedvező tápanyagösszetételt. Tekintettel a különböző élelmiszerek igen eltérő tápanyag-összetételére a kritériumokat termékcsoportonként közöljük.

  A kritériumrendszer egyelőre tíz termékcsoportot tartalmaz, melyek részletes leírását az alábbi almenük tartalmazzák:
  1. gabonaalapú készítmények (pelyhek, extrudált, puffasztott készítmények, müzlik)

  2. száraztészták

  3. kenyerek, kétszersültek, extrudált kenyerek, péksütemények
  4. zöldség-, főzelék- és gombakészítmények
  5. gyümölcskészítmények (lekvárok, dzsemek, befőttek)
  6. alkoholmentes italok
  7. zsiradékok, margarinok, étolajok
  8. hús- és halkészítmények
  9. tej és tejtermékek
  10. konyhakész ételek, tartósított készételek

  A Szívbarát kritériumrendszert letöltheti vagy termékcsoportonként megtekintheti az almenükben.

  Ha bővebb információra lenne szüksége vagy pályázni szeretne a védjegy elnyerésére, kérem, forduljon programirodánkhoz!
  Pályázati felhívás letöltése

  Egészséges Magyarországért Egyesület
  1580 Budapest, Pf. 124
  program koordinátor: Kovács Ildikó
  20-982-7737
  kovax@szivbarat.hu