MAGYARENGLISH

  • 1. gabonaalapú készítmények
  • 2. száraztészták
  • 3. kenyerek
  • 4. zöldségkészítmények
  • 5. gyümölcskészítmények
  • 6. italok
  • 7. zsiradékok
  • 8. húskészítmények
  • 9. tejtermékek
  • 10. konyhakész ételek
  • frissítve 2016. 01. 08.

    2. Száraztészták

    w Nátriumtartalom legfeljebb 40 mg/100 g, koleszterintartalom: 0 mg/100 g,
    vagy
    w Nátriumtartalom legfeljebb 40 mg/100 g, koleszterintartalom: 0 mg/100 g és élelmi rost-tartalom nagyobb, mint 5 g/100 g
    vagy
    w Nátriumtartalom legfeljebb 40 mg/100 g, koleszterintartalom legfeljebb 30 mg/100 g és élelmi rosttartalom nagyobb, mint 5 g/100 g

    A száraztészták közel 75 %-a szénhidrát. Készítésükkor gyakran használnak tojást, amely ugyan növeli a fehérjetartalmat, de egyúttal nátriumot és jelentős mennyiségű koleszterint is juttat a termékbe. Tojásfehérje felhasználásával is készíthető tészta. Ennek kétségtelenül előnye, hogy a végtermék nem tartalmaz koleszterint, de a nátriumtartalom ebben az esetben is no. Táplálkozás-egészségügyi szempontból inkább a tojás nélkül, pl. durumlisztből készített tészták fogyasztása ajánlott. A megfelelő élelmirost-bevitel biztosításának egyik lehetséges módja a magas élelmirost tartalmú lisztek felhasználásával készült tészták fogyasztása.