MAGYARENGLISH

  • 1. gabonaalapú készítmények
  • 2. száraztészták
  • 3. kenyerek
  • 4. zöldségkészítmények
  • 5. gyümölcskészítmények
  • 6. italok
  • 7. zsiradékok
  • 8. húskészítmények
  • 9. tejtermékek
  • 10. konyhakész ételek
  • frissítve 2016. 01. 08.

    3. Kenyerek, kétszersültek, extrudált kenyerek, péksütemények

    w Zsírtartalom maximum 1,5 g/100 g,
    nátriumtartalom kevesebb mint 400 mg/100 g és
    élelmirost tartalom nagyobb mint 5 g/100 g


    A hazai gyártású kenyerek jelentős mennyiségű (600-800 mg/100g) nátriumot tartalmaznak. Ennek túlnyomó része nem a lisztből, hanem az előállításnál felhasznált konyhasóból származik. Ez azt jelenti, hogy mintegy 300 g kenyér elfogyasztásával elérjük, illetve meghaladjuk a napi ajánlott nátriumbevitelt. A 100 g-onként 5 g élelmi rostot tartalmazó kenyér/péksütemény 200 g-jának (napi átlagos fogyasztás) elfogyasztásával az ajánlott élelmi rostbevitel több mint egyharmada biztosítható. A kenyerek, péksütemények zsírtartalma mintegy 1-1,5 g/100 g, így a zsírtartalomnál maximált 1,5 g/100 g érték gyakorlatilag nem jelent korlátozást.