MAGYARENGLISH

  • 1. gabonaalapú készítmények
  • 2. száraztészták
  • 3. kenyerek
  • 4. zöldségkészítmények
  • 5. gyümölcskészítmények
  • 6. italok
  • 7. zsiradékok
  • 8. húskészítmények
  • 9. tejtermékek
  • 10. konyhakész ételek
  • frissítve 2016. 01. 08.

     4. Zöldség-, főzelék- és gombakészítmények

    w Nátriumtartalom legfeljebb 120 mg/100 g,
    zsírtartalom legfeljebb 40 energiaszázalék,
    a hozzáadott cukor nem lehet több a nettó tömeg 1,5 %-nál.


    A natúr zöldségek nátriumtartalma többnyire 40 mg/100 g alatt van. A zöldségkészítményekkel kapcsolatban érdemes megjegyezni viszonylag jelentős kálium- és élelmirost-tartalmukat. A natúr zöldségek általában alacsony zsírtartalmúak (többnyire 1 g/100g alatt) és kevés energiát adnak. Bizonyos zöldségkészítmények előállításához zsírt, célszerűbben olajat is alkalmaznak, ami jelentős mértékben megnöveli a végtermék energiatartalmát. Figyelembe véve a zsír és a zöldségfélék energiaértékét, a 30 energiaszázalék így is lényeges korlátozást jelent. Ezeket a kritériumokat csak a zöldséget, gombaféléket felöntő-lével, vagy öntettel (dressing), hús nélkül készült termékek esetében lehet alkalmazn.