|
6. Alkoholmentes italok: a) Gyümölcs- és zöldséglevek
w Gyümölcs-, vagy zöldséghányad 100 %, hozzáadott konyhasót nem tartalmazhat, a hozzáadott cukor maximum 15 g/l lehet.
b) Gyümölcs- és zöldségnektárok
w A késztermék minimális gyümölcshányadának meg kell felelnie a Magyar Élelmiszerkönyv 1-3-93/77 sz. előírásának. A gyümölcs mellett zöldségekből származó levek is felhasználhatók. A termékeknek ki kell elégítenie a csökkentett energiatartalmú üdítőitalok iránt támasztott követelményeket, vagyis energiatartalmuk maximum 85 kJ/100 ml lehet. Hozzáadott konyhasót nem tartalmazhatnak és ki kell elégíteniük a vitaminnal dúsított élelmiszerek iránt támasztott követelményeket.
c) Gyümölcs- és/vagy zöldségitalok
w A késztermék minimális gyümölcs/zöldség hányada 20%. A gyümölcs mellett zöldségekből származó levek is felhasználhatók. A termékeknek ki kell elégítenie a csökkentett energiatartalmú üdítőitalok iránt támasztott követelményeket, vagyis energiatartalmuk maximum 85 kJ/100 ml lehet. Hozzáadott konyhasót nem tartalmazhatnak és ki kell elégíteniük a vitaminnal dúsított élelmiszerek iránt támasztott követelményeket. A hozzáadott cukor mennyisége maximum 15 g/l lehet.
A gyümölcsök és zöldségek jelentős káliumforrások, míg nátriumtartalmuk kicsi, így kedvezően alakíthatják étrendünkben a kálium : nátrium arányát. Ennek érdekében nem kívánatos konyhasó hozzáadása a termékhez. Táplálkozási szempontok alapján kerülendő a cukor hozzáadása, de amikor szükséges, ízjavítás céljából korlátozott mértékben megengedhető.
|
|