MAGYARENGLISH

  • 1. gabonaalapú készítmények
  • 2. száraztészták
  • 3. kenyerek
  • 4. zöldségkészítmények
  • 5. gyümölcskészítmények
  • 6. italok
  • 7. zsiradékok
  • 8. húskészítmények
  • 9. tejtermékek
  • 10. konyhakész ételek
  • frissítve 2016. 01. 08.

    6. Alkoholmentes italok:
    a) Gyümölcs- és zöldséglevek

    w Gyümölcs-, vagy zöldséghányad 100 %,
    hozzáadott konyhasót nem tartalmazhat,
    a hozzáadott cukor maximum 15 g/l lehet.


    b) Gyümölcs- és zöldségnektárok

    w A késztermék minimális gyümölcshányadának meg kell felelnie a Magyar Élelmiszerkönyv 1-3-93/77 sz. előírásának. A gyümölcs mellett zöldségekből származó levek is felhasználhatók. A termékeknek ki kell elégítenie a csökkentett energiatartalmú üdítőitalok iránt támasztott követelményeket, vagyis energiatartalmuk maximum 85 kJ/100 ml lehet. Hozzáadott konyhasót nem tartalmazhatnak és ki kell elégíteniük a vitaminnal dúsított élelmiszerek iránt támasztott követelményeket.

    c) Gyümölcs- és/vagy zöldségitalok

    w A késztermék minimális gyümölcs/zöldség hányada 20%. A gyümölcs mellett zöldségekből származó levek is felhasználhatók. A termékeknek ki kell elégítenie a csökkentett energiatartalmú üdítőitalok iránt támasztott követelményeket, vagyis energiatartalmuk maximum 85 kJ/100 ml lehet. Hozzáadott konyhasót nem tartalmazhatnak és ki kell elégíteniük a vitaminnal dúsított élelmiszerek iránt támasztott követelményeket. A hozzáadott cukor mennyisége maximum 15 g/l lehet.

    A gyümölcsök és zöldségek jelentős káliumforrások, míg nátriumtartalmuk kicsi, így kedvezően alakíthatják étrendünkben a kálium : nátrium arányát. Ennek érdekében nem kívánatos konyhasó hozzáadása a termékhez. Táplálkozási szempontok alapján kerülendő a cukor hozzáadása, de amikor szükséges, ízjavítás céljából korlátozott mértékben megengedhető.