MAGYARENGLISH

  • 1. gabonaalapú készítmények
  • 2. száraztészták
  • 3. kenyerek
  • 4. zöldségkészítmények
  • 5. gyümölcskészítmények
  • 6. italok
  • 7. zsiradékok
  • 8. húskészítmények
  • 9. tejtermékek
  • 10. konyhakész ételek
  • frissítve 2016. 01. 08.

    7. Zsiradékok, margarinok, étolajok

    w A termék csökkentett zsírtartalmú, vagyis zsírtartalma legalább 50%-kal alacsonyabb, mint a vele összehasonlítható hagyományos terméké.
    vagy
    w Nem csökkentett zsírtartalmú és zsírsavösszetétele az összes zsírsav százalékában:
    telített zsírsavak (SFA) - 25-35%
    egyszeresen telítetlen zsírsavak (MUFA) - 30-50%
    többszörösen telítetlen zsírsavak (PUFA) - 15-50%
    linolsav (n-6) - 3-50%
    alfa linolénsav (n-3) - 0,5-2%
    transz zsírsav - max. 6%
    koleszterin - max. 100 mg/100 g
    Nátrium - max.100 mg/100 g
    E vitamin - 0,5-1,5 mg/1g PUFA


    A táplálkozási ajánlások alapján az „ideális” zsírsavösszetételben az SFA 33%-ot, a MUFA 40%-ot, a PUFA 27%-ot képvisel. Ennek a zsírsavösszetételnek egyetlen, nagyobb mennyiségben forgalmazott zsiradék sem felel meg. Ilyen zsírsavösszetételű termék csak különböző zsiradékok összekeverésével állítható elő.

    A linolsav esszenciális zsírsav, azaz bevitele feltétlenül szükséges. A napraforgóolaj, amely megközelítően 70% linolsavat tartalmaz, kiváló linolsav forrás.

    A linolénsav (n-3) a szója, repce és néhány kevésbé használt olajban található. A növényi olajokban és a legtöbb állati zsiradékban a telítetlen (kettős) kötések térbeli szerkezetét a kémiában „cisz” szóval jelzik. A kérődzőkből nyert zsiradékokban és a kémiai úton telített („keményített”) zsírokban ettől eltérő térszerkezetű, un. „transz” zsírsavak is találhatók. A transz zsírsavakat a szervezet fel tudja használni energiatermelésre - a többi zsiradékhoz hasonlóan. Korlátozott fogyasztásuk nem okoz egészségkárosodást.

    A többszörösen telítetlen zsírsavak mellett fontos szerepe van a zsírokban és olajokban jelenlevő E-vitaminnak, nem csak mint vitaminnak, hanem mint természetes eredetű antioxidánsnak, ezért ennek mennyiségét is figyelembe kell venni az értékelésnél.

    A koleszterin mennyiségére megadott maximális érték gyakorlatilag nem jelent megszorítást, a legtöbb állati zsír ennél kevesebbet tartalmaz, a hazánkban forgalomban lévő növényi olajok pedig koleszterinmentesek.

    A zsiradékok nátriumtartalma gyakorlatilag csak a hozzáadott konyhasóból származhat. A sófelhasználás betartható mértékű korlátozása indokolt.