MAGYARENGLISH

  • 1. gabonaalapú készítmények
  • 2. száraztészták
  • 3. kenyerek
  • 4. zöldségkészítmények
  • 5. gyümölcskészítmények
  • 6. italok
  • 7. zsiradékok
  • 8. húskészítmények
  • 9. tejtermékek
  • 10. konyhakész ételek
  • frissítve 2016. 01. 08.

     8. Hús- és halkészítmények

    w Nátriumtartalom nem lehet több, mint 5000 mg/100 g fehérje és a termék csökkentett zsírtartalmú, vagyis zsírtartalma legalább 50%-kal alacsonyabb, mint a vele összehasonlítható hagyományos terméké
    vagy
    w Nátriumtartalom nem több mint 5000 mg/100 g fehérje és a zsírtartalom kevesebb mint 120 g/10.000 kJ,
    vagy
    w Nátriumtartalom nem több mint 5000 mg/100 g fehérje és a zsírtartalom nagyobb mint 120 g/10.000 kJ és
    telített zsírsavak (SFA) max. 33% (az összes zsírsav %-ában)
    többszörösen telítetlen zsírsavak (PUFA) min. 25% (az összes zsírsav %-ában)

    A zsírfogyasztás hazánkban általában nagyobb az ajánlottnál és húskészítményeink zsírtartalma is nagy. Ez indokolja a zsír mennyiségének korlátozását.
    Kis zsírtartalom esetében a zsírsavösszetétel nem játszik lényeges szerepet, nagyobb zsírtartalom esetén azonban igen fontos. A natúr húsok nátriumtartalma mintegy 500 mg/100 g fehérje. A húskészítmények nagy nátriumtartalma nagyobbrészt a konyhasó hozzáadásból származik. Tekintettel arra, hogy a forgalomban lévő húsáruk 100 g-ja több nátriumot tartalmaz, mint a napi ajánlott maximális bevitel, a javasolt korlátozást mindhárom kategóriában feltétlenül be kell tartani a tanúsító védjegy elnyerése érdekében.