MAGYARENGLISH

  • 1. gabonaalapú készítmények
  • 2. száraztészták
  • 3. kenyerek
  • 4. zöldségkészítmények
  • 5. gyümölcskészítmények
  • 6. italok
  • 7. zsiradékok
  • 8. húskészítmények
  • 9. tejtermékek
  • 10. konyhakész ételek
  • frissítve 2016. 01. 08.

    9. Tej- és tejtermékek közül:

    a) Tej és tejitalok, fermentált tejtermékek (kefir, joghurt, tejföl)

    w Koleszterin csak a tejből származhat, hozzáadott konyhasót nem tartalmazhat. Csökkentett zsírtartalmú, vagyis zsírtartalma legalább 50%-kal kevesebb, mint a vele összehasonlítható hagyományos terméké,
    vagy
    w Koleszterin csak a tejből származhat, hozzáadott konyhasót nem tartalmazhat. A termék zsírtartalma kevesebb mint 30 energia%,
    vagy
    w Koleszterin csak a tejből származhat, hozzáadott konyhasót nem tartalmazhat. A termék zsírtartalma nagyobb, mint 30 energia% és telített zsírsavak (SFA) max. 35% (az összes zsírsav %-ában), a többszörösen telítetlen zsírsavak (PUFA). min. 12% (az összes zsírsav %-ában)

    b) Túró, krémtúró, ízesített túrókészítmények

    w Koleszterin csak a tejből származhat, hozzáadott konyhasót csak a hagyományosan sós jellegű készítmények tartalmazhatnak, ezek nátriumtartalma maximum 400 mg/100 g lehet. Csökkentett zsírtartalmú, vagyis zsírtartalma legalább 50%-kal kevesebb, mint a vele összehasonlítható hagyományos terméké,
    vagy
    w Koleszterin csak a tejből származhat, hozzáadott konyhasót csak a hagyományosan sós jellegű készítmények tartalmazhatnak, ezek nátriumtartalma maximum 400 mg/100 g lehet. Zsírtartalom kevesebb mint 30 energia%,
    vagy
    w Koleszterin csak a tejből származhat, hozzáadott konyhasót csak a hagyományosan sós jellegű készítmények tartalmazhatnak, ezek nátriumtartalma maximum 400 mg/100 g lehet. Zsírtartalom nagyobb mint 30 energia% és telített zsírsavak (SFA) max. 35% (az összes zsírsav %-ában), a többszörösen telítetlen zsírsavak (PUFA). min. 12% (az összes zsírsav %-ában)

     

    c) Sajtok

    w Koleszterin csak a tejből származhat és a nátriumtartalom maximum 500 mg/100 g lehet. Csökkentett zsírtartalmú, vagyis zsírtartalma legalább 50%-kal kevesebb, mint a vele összehasonlítható hagyományos terméké,
    vagy
    w Koleszterin csak a tejből származhat; a nátriumtartalom a technológiailag szükséges minimum, maximum 1000 mg/100 g lehet. Zsírtartalom kevesebb, mint 40 energia%,
    vagy
    w Koleszterin csak a tejből származhat; a nátriumtartalom a technológiailag szükséges minimum, maximum 1000 mg/100 g lehet. Zsírtartalom nagyobb mint 40 energia% és telített zsírsavak (SFA) max. 35% (az összes zsírsav %-ában)
    többszörösen telítetlen zsírsavak (PUFA). min. 12% (az összes zsírsav %-ában)

    A tej és tejtermékek jó minőségű fehérjét és fontos ásványi anyagokat, elsősorban kalciumot tartalmaznak. A kereskedelemben kapható tej és tejtermékek zsírtartalma esetenként magas és zsírsavösszetételük meg sem közelíti a korábbakban már vázolt ideálisnak tartott arányokat. Ezért fontos a zsírtartalom csökkentése, és/vagy a zsírsavösszetétel módosítása növényi pl. olajok felhasználásával.

    A fogyasztói tejek többségének nátriumtartalma nem haladja meg 50 mg/100 g-ot. A tejtermékek - elsősorban a sajtok - nátriumtartalmának igen nagy része a hozzáadott sóból származik. A tanúsító védjegy használatához előfeltételként szabott érték jelentős de nem kivitelezhetetlen mértékű zsír- és konyhasótartalom, valamint zsírsavösszetétel változtatást követel.

    A szívbarát táplálkozás szempontjainak természetesen jobban megfelelnek az alacsony cukortartalmú termékek. Tekintettel azonban arra, hogy az a) és b) csoportba sorolható édesített termékeket nagy számban gyermekek is fogyasztják, nem tartjuk kívánatosnak - az édes íz elérése érdekében - cukorpótló szerek, vagy mesterséges édesítőszerek felhasználását. Ezért a kritériumrendszerben nem lehet egyértelműen megadni a cukortartalom felső határát. Elvárható azonban, hogy az édesített termékek csak az ízkorrekció szintjének megfelelő mértékben tartalmazzanak hozzáadott cukrot. Az ún. „-ízű” készítmények általában nem nyerhetik el tanúsító védjegyet.

    Amennyiben a tejzsír összetételét más zsiradék vagy növényi olaj hozzáadásával megvéltoztatják, akkor a Magyar Élelmiszerkönyv vonatkozó fejezete értelmében a termék nem tejtermék, és elnevezésében a „tej” szó, illetve az erre való utalás sem jelenhet meg.