MAGYARENGLISH

frissítve 2016. 01. 08.

Aranyfácán sűrített paradicsom

Régóta tudott, hogy az úgynevezett szabadgyököknek a daganatok, az érelmeszesedés, az öregedés és más folyamatokban fontos szerepük van. A felszaporodott szabad gyökök szabadon garázdálkodna, megtámadják a sejtfehérjéket és a sejthártyát.
Az is tény, hogy a sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasztó emberek körében alacsonyabb a rákos megbetegedések előfordulása. Hogy mi a kapocs?
Többek között egy zsíroldékony növényi festékanyagcsalád, a karotinoidok. Ezek közé tartozik a paradicsomnak piros szít kölcsönző likopin is. Több egyetem kutatói kimutatták, hogy a paradicsom piros színét adó növényi festék, a likopin el tudja pusztítani a szájüregi laphámráksejteket mesterséges sejttenyészetben. A magas likopin tartalmú élelmiszerek fogyasztása és a nyomában kialakuló nagy likopin vérszint hatására jelentősen csökken a prosztata-, a tüdő-és a gyomorrák kockázata, és hasonló, de gyengébb összefüggés körvonalazódik a hasnyálmirigy-, a vastagbél-, a végbél-, a nyelőcső-, a szájüregi, az emlő- és a méhnyakrák esetében is.
A likopin hőhatásra és oxidációra érzékeny. Paradicsomsűrítményekből sokkal jobban felszívódik, mint magából a paradicsomból. Ennek részben az az oka, hogy a sűrítményekben lévő likopin már nem a növényi sejtek zárt belsejében van megkötve, hanem szabadon található, másrészt a feldolgozás során jobban felszívódó kémiai módosulatokká alakul. A likopinnek előnyös szerepet tulajdonítanak a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésénél is.

Az Aranyfácán paradicsomsűrítmény a megfelelően előkészített érett paradicsom finoman áttört rostos levének besűrítésével készül. Jellegzetes tiszta paradicsomíze és kellemes illata van. Tartósítószer nélkül, hőkezeléssel tartósított, kis Na-tartalmú készítmény. Az Aranyfácán sűrített paradicsom mind összetételében, mind gyártási technológiája révén kielégíti a magas minőségi elvárásokat támasztó Szívbarát kitériumokat.

Az Aranyfácán sűrített paradicsom 2001-ben nyerte el a Szívbarát minősítést, majd tulajdonosváltás miatt a szerződés elévült. 2006-ban ismételt tanúsítás során feltételekkel elnyerte a védjegyet, az ehhez szükséges csomagolásváltás folyamatban van.

Cikk az Élelmezésvezető folyóirat 2003/7-8. számában

További információ