MAGYARENGLISH

 • védjegyeztetés
 • pályázat
 • testület
 • védjegydíj
 • logó letöltése
 • frissítve 2016. 01. 08.

  A Szívbarát védjegyeztetésről
   
  Élelmiszereink összetételi paraméterei akkor minősíthetők szívre egészségesnek, ha az egyes termékcsoportokra kialakított kritériumrendszer előírásainak megfelelnek azok.
  A kritériumrendszer egyelőre tíz termékcsoportot tartalmaz.
  Gabonaalapú készítmények; Száraztészták; Kenyérfélék; Zöldségfélék; Gyümölcskészítmények; Gyümölcs-és zöldséglevek (nektárok, italok); Zsiradékok, Hús- és halkészítmények; Tej- és tejtermékek (joghurtok, túrók, sajtok) Konyhakész, tartósított ételek. Bővebben
  Amennyiben olyan terméket neveznek be a tanúsító védjegy elnyerésére, amely a felsorolt termékcsoportok egyikébe sem illeszthető be, de a Tanúsító Testület valamilyen tulajdonsága alapján alkalmasnak találja, úgy egyéni elbírálás alapján elnyerheti a tanúsító védjegy használatát.
   
  A szívbarát termékek tápértékének jelölése
  A MÉ 1-1-89/398 A különleges táplálkozási célokra készült élelmiszerek előírása szerint
  -  kötelező a tápértékjelölés (energia-, fehérje-, szénhidrát- és zsírtartalom) a fogyasztói csomagoláson; 
  -  kötelező feltüntetni azoknak a tápanyagoknak a mennyiségét, melyeknél határértéket ír elő a kritériumrendszer az adott termékcsoportra (nátrium, koleszterin, élelmirost, zsírsavösszetétel);
  -  ajánlott a Szívre egészséges tápanyag összetételű táplálkozási javaslat;
  -  ajánlott a védjegy-jogosultságot magyarázó tápanyagösszetétel (élelmirostban gazdag, mérsékelt sótartalmú, hozzáadott cukrot nem tartalmaz...).

  A védjegyeztetéshez kapcsolódó tapasztalatok
  A terméktanúsítás szakmai előkészítésének ellenőrző szakasza három csoportra bontható:
  -  a termékösszetétel kritériumrendszer szerinti megfelelősége; 
  -  A tápértékjelölés helyessége, teljessége (A tanúsítás szabályai alapján a tápérték jelölésnek lehetőség szerint ki kell terjednie arra is, hogy az adott   termék milyen szempontok, tápérték-összetételi tulajdonságok alapján jogosult a tanúsító védjegy használatára. Ezért feltétlenül javasolt a védjegy kritériumrendszerével összefüggő összetételi paraméter kiemelése, pl. élelmirostban gazdag, mérsékelt sótartalmú...); 
  -  Az Arculati kódexnek megfelelő védjegy elhelyezés, melyet kiegészít a Szívre egészséges tápanyagösszetételű első szintű táplálkozási javaslat és a termék regisztrációs száma.

  Jelenleg Szívbarát védjegyet viselő termékek

  A Szívbarát védjegyeztetés tapasztalatainak elemzésével megállapítható, hogy a kritériumok szigorúsága miatt legnehezebben teljesíthető összetételi paraméterek a konyhakész ételek és húskészítmények zsír- és nátriumtartalma, illetve aránya, valamint a zsírnemű termékeknél a zsírsavak megfelelő aránya.
  Az előírt összetételnek megfelelő termékek, az érzékszervi szakértői és fogyasztói kedveltséget illetően 60%-os arányban kiválónak minősültek. A terméktanúsítás döntéselőkészítő feladatainak zömét az élelmiszer-előállítók visszatérő, tápértékjelölési és felhasználási ajánlásokra vonatkozó kérdései tették ki. (só, zsírnemű anyagok használata)

  A tanúsítás gyakorlata
  Összefoglalóan megállapítható, hogy az előzetes konzultációk és vizsgálatok után a pályázatra eddig benyújtott termékek túlnyomó része kielégítette a vonatkozó Szívbarát követelményeket. Ez azt is bizonyítja, hogy a kidolgozott és jóváhagyott elvárások reális alapul szolgálnak a Szívbarát védjegy odaítélésének. A kritériumrendszer követelményein túl a már védjegyzett termékek szakértői és fogyasztói érzékszervi vizsgálatait is elvégeztük a KÉKI és az EME Szívbarát Programiroda szervezésében.
   
  Dr. Molnár Pál
  (KÉKI)