MAGYARENGLISH

  • védjegyeztetés
  • pályázat
  • testület
  • védjegydíj
  • logó letöltése
  • frissítve 2016. 01. 08.

    A Szívbarát védjegyeztetésről
     
    Élelmiszereink összetételi paraméterei akkor minősíthetők szívre egészségesnek, ha az egyes termékcsoportokra kialakított kritériumrendszer előírásainak megfelelnek azok.
    A kritériumrendszer egyelőre tíz termékcsoportot tartalmaz.
    Gabonaalapú készítmények; Száraztészták; Kenyérfélék; Zöldségfélék; Gyümölcskészítmények; Gyümölcs-és zöldséglevek (nektárok, italok); Zsiradékok, Hús- és halkészítmények; Tej- és tejtermékek (joghurtok, túrók, sajtok) Konyhakész, tartósított ételek. Bővebben
    Amennyiben olyan terméket neveznek be a tanúsító védjegy elnyerésére, amely a felsorolt termékcsoportok egyikébe sem illeszthető be, de a Tanúsító Testület valamilyen tulajdonsága alapján alkalmasnak találja, úgy egyéni elbírálás alapján elnyerheti a tanúsító védjegy használatát.
     
    A szívbarát termékek tápértékének jelölése
    A MÉ 1-1-89/398 A különleges táplálkozási célokra készült élelmiszerek előírása szerint
    -  kötelező a tápértékjelölés (energia-, fehérje-, szénhidrát- és zsírtartalom) a fogyasztói csomagoláson; 
    -  kötelező feltüntetni azoknak a tápanyagoknak a mennyiségét, melyeknél határértéket ír elő a kritériumrendszer az adott termékcsoportra (nátrium, koleszterin, élelmirost, zsírsavösszetétel);
    -  ajánlott a Szívre egészséges tápanyag összetételű táplálkozási javaslat;
    -  ajánlott a védjegy-jogosultságot magyarázó tápanyagösszetétel (élelmirostban gazdag, mérsékelt sótartalmú, hozzáadott cukrot nem tartalmaz...).

    A védjegyeztetéshez kapcsolódó tapasztalatok
    A terméktanúsítás szakmai előkészítésének ellenőrző szakasza három csoportra bontható:
    -  a termékösszetétel kritériumrendszer szerinti megfelelősége; 
    -  A tápértékjelölés helyessége, teljessége (A tanúsítás szabályai alapján a tápérték jelölésnek lehetőség szerint ki kell terjednie arra is, hogy az adott   termék milyen szempontok, tápérték-összetételi tulajdonságok alapján jogosult a tanúsító védjegy használatára. Ezért feltétlenül javasolt a védjegy kritériumrendszerével összefüggő összetételi paraméter kiemelése, pl. élelmirostban gazdag, mérsékelt sótartalmú...); 
    -  Az Arculati kódexnek megfelelő védjegy elhelyezés, melyet kiegészít a Szívre egészséges tápanyagösszetételű első szintű táplálkozási javaslat és a termék regisztrációs száma.

    Jelenleg Szívbarát védjegyet viselő termékek

    A Szívbarát védjegyeztetés tapasztalatainak elemzésével megállapítható, hogy a kritériumok szigorúsága miatt legnehezebben teljesíthető összetételi paraméterek a konyhakész ételek és húskészítmények zsír- és nátriumtartalma, illetve aránya, valamint a zsírnemű termékeknél a zsírsavak megfelelő aránya.
    Az előírt összetételnek megfelelő termékek, az érzékszervi szakértői és fogyasztói kedveltséget illetően 60%-os arányban kiválónak minősültek. A terméktanúsítás döntéselőkészítő feladatainak zömét az élelmiszer-előállítók visszatérő, tápértékjelölési és felhasználási ajánlásokra vonatkozó kérdései tették ki. (só, zsírnemű anyagok használata)

    A tanúsítás gyakorlata
    Összefoglalóan megállapítható, hogy az előzetes konzultációk és vizsgálatok után a pályázatra eddig benyújtott termékek túlnyomó része kielégítette a vonatkozó Szívbarát követelményeket. Ez azt is bizonyítja, hogy a kidolgozott és jóváhagyott elvárások reális alapul szolgálnak a Szívbarát védjegy odaítélésének. A kritériumrendszer követelményein túl a már védjegyzett termékek szakértői és fogyasztói érzékszervi vizsgálatait is elvégeztük a KÉKI és az EME Szívbarát Programiroda szervezésében.
     
    Dr. Molnár Pál
    (KÉKI)