MAGYARENGLISH

frissítve 2016. 01. 08.

Gyorsfagyasztott balatoni busafilé
  
busafile_kicsi_1.jpg

A pontyalakúak rendjébe tartozó busának két faja él hazánkban, a pettyes és a fehér busa, melyek küllemükben és táplálkozásukban is különböznek: a fehér busa csak és kizárólag növényi eredetű fitoplanktont fogyaszt addig a fajtestvére egyaránt növényi és állati eredetű planktonokat is. Mindkét hal testfelépítése, erõteljes. Fejük nagy és robosztus, "busa fejűek". Magyarországon szinte minden álló és folyóvizünkben megtalálhatók állományaik, a Balatonba és a Velencei tóba is betelepítették.

A Balatoni Halászati Rt. gyorsfagyasztott busafiléje igazi balatoni finomság. Energiatartalma alacsony (94 kcal), fehérjetartalma 16-18%. Zsírtartalma is kevés, s közel 20% többszörösen telítetlen zsírsavat tartalmaz, melyből 11% omega-3 zsírsav. Telített zsírsavainak aránya 30%-nál kisebb (az összes zsírsav százalékában). Nátriumtartalma is alacsony, s természetesen semmiféle adalékanyagot, tartósítószert nem használnak fel a feldolgozás során. Mindezen tulajdonságai kielégítik a Szívbarát kritériumrendszer halakra és halkészítményekre vonatkozó előírásait.

Nagy örömmel fogadta tehát a program tanúsító testülete a gyorsfagyasztott balatoni busafilé pályázatát a Szívbarát védjegy elnyerésére, melyet a tanúsító eljárás során 2004 decemberében el is nyert. 

Cikk az Ideál 2004/decemberi számában

Gyártó: Balatoni Halászati Rt.